Hříšná slabost pro detektivky

Bylo mi asi tak devět, možná osm let. A už jsem byla totální knižní závislák. Stejně jako můj táta. Táta si vždycky četl večer a až do noci v noci u stolu v kuchyni. A zpravidla tak knížku nechal otevřenou. Otevřenou a načíhané a já nikdy nedokázala ráno odolat a do té či oné knížky jsem se začetla na stránce, kde táta večer skončil. A propadla jsem tak detektivkám, v poslední době těm severským. Jeden z prvních detektivních románu, na který jsem takto „padla“, byl ovšem od nizozemského autora Roberta van Gulika.

Robert van Gulik, významný orientalista, se stal jako spisovatel duševním otcem čínského detektiva Soudce Ti, kterého si „vypůjčil“ a oživil z čínských detektivních románů z 18. století.

První Gulikovo román, ve kterém se soudce Ti objeví a řeší své obvyklé tři případy, je ve skutečnosti původní román z 18. století, přeložený do angličtiny. Gulika ovšem, stejně jako mě a jeho čtenáře, postava soudce nadchla a tak se rozhodl napsat jeho další příběhy. Při psaní ovšem zachoval atmosféru typického čínského detektivního románu. Kromě napínavého příběhu a intelektuální zápletky se při četbě dozvíme mnohé i o životě ve staré konfuciánské Číně.

Příběhů o soudci Ti vyšlo mnoho a já bych jen těžko volila ten, který se mi líbí nejvíce. Zbožňuji je všechny a ani jeden mě nezklamal.

Robert van Gulik zemřel předčasně na rakovinu. Ovšem soudce Ti neodešel s ním. Dnes si tak můžeme přečíst příběhy soudce Ti z pera francouzského spisovatele Fredericka Lénormanda a nebo se s ním opět setkat v knihách čínsko-amerického spisovatele Ču Siao Ti. A to je můj další krok. Srovnat původní Gulikovo romány s příběhy jeho následovníků! A určitě zde napíšu své dojmy. Nebo už se někdo s Lénormandovými či Ču Siao Ti knihami seznámil?

A mimochodem, zde jsem objevila tip na další čínskou detektivní sérii: blog Na skok jinam. Tak hurá za čínskými tajemnými příběhy!

Napsat komentář